‘Een doodgewoon boek’, auteur Marij Schielke oktober 2013, 1e druk, 2014 2e druk.

Bij het winnen van de Limburgse Prijs voor de Palliatieve Zorg in oktober 2013 verscheen de eerste druk van ‘Een Doodgewoon Boek’ van Marij Schielke. In oktober 2014 – amper een jaar later – moest de tweede druk verschijnen, omdat er al 2.000 boeken van waren verkocht.

De vijftig verhalen zijn aangrijpend en indrukwekkend, stuk voor stuk pareltjes van attente menslievendheid. Het boek is een inspiratiebron voor professionals en vrijwilligers, die mensen in hun laatste levensfase bijstaan.

Marij Schielke is een ervaren wijkverpleegkundig consulent palliatieve zorg bij MeanderGroep Zuid-Limburg. Waar de meeste huisartsen en verpleegkundigen hooguit enkele keren per jaar terminale patiënten begeleiden, doet Marij dat elke dag. Rustig, bescheiden, deskundig en met veel empathie. In de dynamiek van een naderend levenseinde is zij het rustpunt in het gezin. Zij begeleidt haar cliënt en familie persoonlijk, respectvol en met mededogen. Met al haar ervaring ziet zij in een oogopslag hoe ze – vaak met kleine ingrepen – angst en pijn kan verminderen.

‘Dit is zeker geen dood-gewoon boek’, zo schrijft oncoloog dr. Marieke van den Beuken (Maastrichts Universitair Centrum) in het Nederlands-Vlaams Tijdschrift voor Palliatieve Zorg. ‘Dit boek zou gelezen moeten worden door iedereen die op welke wijze dan ook betrokken is bij de palliatieve zorg. De verhalen zijn indrukwekkend, juist omdat ze zonder grote woorden worden verteld. Niet alleen professionals, maar ook patiënten en hun naasten worden erdoor geïnspireerd’.

HBPR verzorgde de eindredactie, vormgeving & productie. ISBN 978-90-821230-3-6.